Drago Plecko – Croaţia

Plečko-291x300Drago Plecko, parapsiholog şi expert în fenomene paranormale, a călătorit peste tot în lume pentru a afla tainele vindecării şi puterii spirituale din vechile tradiţii răsăritene, ca şi din ţările occidentale. El a căutat toate descoperirile din literatură şi istorie, ce datează de peste sute de ani şi a analizat aceste rapoarte şi constatări despre vindecători şi maeştri spirituali, existente din evul mediu până în prezent ca şi din perioada anterioară.

Plecko a cercetat munca şi rezultatele lui Braco timp de mai bine de trei ani, a evaluat sute de rapoarte scrise, peste 150 de ore de interviuri filmate şi de tone de documente privind cazurile uimitoare de vindecare. La Congresul Mondial din 2006 de la Basel, el a prezentat concluziile sale în cartea „Un mister numit Braco”, care este disponibilă în prezent, în limba croată şi germană.

„După ce am călătorit peste tot în lume mai bine de 30 de ani, pentru a descoperi secretele din spatele misterului vindecării spirituale, am găsit în cele din urmă cea mai mare şi cea mai impresionantă putere în ţara mea natală, la doar câţiva paşi de propria mea casă. Este o putere uluitoare, care curge prin Braco şi carisma lui.

Braco este un produs al culturii şi mentalităţii occidentale, iar activitatea sa nu poate fi explicată cu aceste concepţii şi tradiţii, pe care le-am găsit în ţările estice. Iar dacă îl comparaţi pe Braco cu cei mai renumiţi vindecători din istorie, veţi descoperi că din metodele sale el a eliminat toate elementele mistice. Acolo unde ceilalţi folosesc instrumente de sprijin şi metode sugestive, Braco oferă ajutorul său fără a utiliza oricare dintre aceste instrumente sau tehnologii. El nu foloseşte transa, câmpurile magnetice, hipnoza sau orice altă metodă de sugestie. Ajutorul său nu este conectat la o anumită locaţie sau loc aşa cum putem întâlni la Lourdes ori Medugorje. Putem găsi o oarecare bază pentru puterea sa, în cunoaşterea ortodoxă a lumii spirituale, însă Braco este ancorat pe tărâmul ştiinţei şi medicinei moderne, sfatuindu-şi vizitatorii să folosească tot ajutorul disponibil şi modalităţile pe care le poate furniza medicina modernă şi doctorii.

Dar, în egală măsură, ar trebui să ne simţim liberi să utilizăm la fel de bine, orice fel de ajutor alternativ. Ar trebui să folosim întotdeauna acea persoana şi acel ajutor în care avem încredere şi în care credem. Chiar fizica modernă spune astăzi că totul este posibil, în special dacă te uiţi la modelul haosului determinist. Înţelegem că nu se poate prezice viitorul, în detaliu. Dar această înţelegere ne permite şi să acceptăm faptul că există persoane care au anumite abilităţi foarte speciale, abilităţi, pe care nu le putem explica şi înţelege, dar care pot, în fapt, vindeca şi ajuta alţi oameni.

Braco încearcă să găsească drumul său spre un echilibru în viaţă, între trupul şi spiritul său şi atunci când explică acest mod, pare destul de filozofic, dar pe de altă parte, cuvintele lui sunt foarte curate şi clare. El ne aminteşte că trebuie să luptăm cu tot ceea ce e negativ în gândurile noastre până când reuşim să eliminăm chiar şi ultimul atom negativ din spiritul nostru. Pentru că nu putem schimba circumstanţele vieţii noastre, dar ne putem schimba pe noi înşine.

Braco este o persoană simplă şi foarte decentă, care nu dă nici un interviu pentru mass-media şi care nu vrea să iasă în evidenţă. El se bazează pe această energie specială, pe care o simte în sine insuşi, şi uneori, el o descrie ca „Puterea” sau „Sursa”. Îl admir nu numai pentru această putere, îl admir, în egală măsură şi pentru tăria lui de a-şi trăi viaţa ca o persoană obişnuită, într-un mod foarte decent şi modest.”