De la trecut la prezent

Începutul său

Ca tânăr, Braco lasă deoparte viaţa sa cu privilegii materiale, siguranţă şi confort, pentru a se angaja pe o nouă cale, cea de a ajuta oamenii să-şi aline durerile, să-şi uşureze poverile, oferindu-le speranţă şi mângâiere printr-un dar, pe care a descoperit că l-ar putea împărtăşi.

Braco s-a născut pe 23 noiembrie 1967 în Zagreb, Croaţia, o ţară mică dar frumoasă de la ţărmul Mării Adriatice, care odată făcea parte din fosta Iugoslavie. Ca unic copil al unor părinţi prosperi, privilegiile sale erau multe, inclusiv atenţia tatălui său, ce-l iubea nebuneşte. Cu toate acestea, preocuparea lui favorită, din copilărie până la adolescenţă, rămâne una simplă – petrecerea timpului, de unul singur, în natură. La 24 de ani, Braco obţine o diplomă de master în economie la Universitatea din Zagreb şi mergând pe urmele tatălui său, lansează propria companie. Luxul şi câştigurile materiale l-au înconjurat, dar cu toate acestea, având deja ceea ce majoritatea oamenilor îşi doresc de la viaţă, această siguranţă materială nu a fost satisfăcătoare, dorind cu ardoare ceva mult mai semnificativ.

Un nou mod de viaţă

Inocent şi neştiutor, Braco nu avea idee că această dorinţă puternică îl va conduce la descoperirea unei credinţe de neclintit, chiar şi după o mare tragedie, ce va necesita şi acceptarea unei mari poveri a responsabilităţii de care vor veni să beneficieze oameni de pretutindeni.
În 1993, la vârsta de 26 de ani, mama lui Braco l-a prezentat unui om carismatic, cu un mare talent înnăscut, numit Ivica Prokić. Ivica a ajutat-o să se vindece de o migrena severă şi era bine cunoscut în Zagreb pentru ajutorul dat persoanelor suferinde, fără plată pentru sprijinul său. Ivica îi inspiră lui Braco o profundă încredere, o legătură şi o prietenie care vor forma pentru el o nouă temelie şi un nou mod de viaţă. Ivica a fost acela care a recunoscut în Braco un talent deosebit şi un ţel mai mare pentru viaţa lui. Dar, nimic din toate astea nu s-a petrecut până în 1995, după moartea subită a lui Ivica, când Braco a acceptat responsabilitatea preluarii misiunii sale iubitoare, şi i-a dat încredere deplină în darul pe care, Ivica şi mai târziu oamenii, au văzut că el era menit să-l împărtăşească.

Ivica i-a dat lui Braco numele ce-l poartă şi astăzi, care din croată se traduce ca „fratele mai mic”.

Misiunea vieţii

Braco este în slujba darului pe care-l împărtăşeşte. Căldura sa, dragostea şi calmul, de multe ori generează reacţii pozitive şi deschidere în oameni, permiţând stabilirea unei legături personalizate care aduce posibilităţi noi, mai bune, pentru viaţă şi sănătate.

La doar câteva zile după trecerea în nefiinţă a lui Ivica Prokić în 1995, primii oameni au apărut solicitând lui Braco ajutorul, pe care l-a dat fără să se gândească la el sau la pierderea sa. O mare responsabilitate avea acum, reunind nevoile celor mulţi, iar încrederea sa de neclintit în darul lui Ivica l-a ajutat să se descopere. În această situaţie unică, Braco a recunoscut spontan talentul său natural, fiind căutat de către persoane care solicitau ajutor pentru problemele lor şi curând a devenit apreciat pentru munca sa.

Timpul avea să dezvăluie reuşita ajutorului oferit, prin numărul tot mai mare de vizitatori şi de persoane care pur şi simplu îşi împărtăşesc poveştile lor despre cum au fost ajutate, răspândind vestea despre Braco tot mai multor oameni. La început, el folosea atingerea fizică pentru a oferi ajutor vizitatorilor, iar mai târziu scurte cuvinte. De asemenea, el vedea oamenii în mod individual. De-a lungul anilor, disciplina lui Braco a crescut, împreună cu capacitatea sa de a împărtăşi darul său, până la a-l oferi, fără să mai fie restricţionat de cuvinte sau limitat la un singur individ la un moment dat. El şi felul său de a împărtăşi darul au evoluat, iar în 2004 Braco a început privind, contemplând în tăcere grupuri de până la o mie de persoane, aşa cum oamenii experimentează astazi. La acel moment, Braco a şi încetat să mai vorbească în public, îngăduind ca rezultatele muncii sale să fie împărtăşite doar de oamenii cărora le folosea.
Braco astăzi

Un mic sfat, general, oferit persoanelor care experimentează fenomenul Braco într-o anumită formă, este de a fi pur şi simplu deschişi la noi posibilităţi, în momentele în care el priveşte sau în timp ce vizionaţi un film despre el sau citind o carte despre viaţa şi munca lui. Cu toate acestea, deschiderea necesită ca noi să avem şi încredere în ceva care ne poate ajuta.

Viaţa lui Braco relevă angajamentul său profund şi devotament în sprijinirea vieţilor oamenilor, indiferent de circumstantele lor de viaţă, de trecut sau ideologie. El împărtăşeşte în mod liber darul său, la fel pentru toţi cei care-l vizitează. Darul tăcut pe care-l oferă este împărtăşit fără a mai fi deloc necesare cuvintele, iar el nu promovează nici o învăţătură, nu prezintă nici o filozofie de viaţă. Braco, de asemenea, nu a dat niciodată un interviu mass-media. Unica sa focalizare este asupra oamenilor şi împărtăşirii darului său, acolo unde este invitat. Oamenii îi judecă munca în funcţie de ajutorul pe care îl primesc şi de modul în care efectele darului său le influenţează viaţa.

Deşi mulţi oameni de ştiinţă şi medici au emis teorii despre lucrarea sa, majoritatea oamenilor găsesc cele mai multe mărturiişsi povşsti personale împărtăşite de vizitatori, ca fiind cea mai convingătoare modalitate de a înţelege abundenţa posibilităţilor oferite acelora care vin pentru a experimenta acest dar pentru ei înşişi.

Unsprezece luni pe an, Braco călătoreşte în numeroase ţări din Europa, SUA şi mai departe, atunci când el nu este în centrul său din Zagreb, întâmpinându-şi vizitatorii cu privirea sa. De-a lungul anilor, vizitatorii au remarcat rezistenţa naturală a lui Braco, calmul său solid în faţa programului riguros, precum şi căldura sa duioasă, afectuoasă, ce radiază către toţi cei pe care-i întâlneşte. Cu toate acestea, Braco se vede pe sine însuşi ca un om normal, cu bucurii şi necazuri obişnuite. El a găsit pur şi simplu o modalitate de a împărtăşi un dar, ce poate oferi alinare şi speranţă pentru mulţi.

Braco este căsătorit şi are un fiu, născut în decembrie 2000. El manifestă o dragoste adâncă şi preţuire pentru natură şi mare, şi cel mai mult se bucură să se joace cu fiul său în preţiosul lor timp împreună. Ca un bărbat tipic de familie, compania soţiei sale, părinţilor şi prietenilor dragi îi aduc multă bucurie şi fericire. Prietenii au observat că Braco şi-a păstrat un entuziasm copilăresc pentru viaţă şi toate lucrurile noi, dar totuşi ei remarcă faptul că el posedă, de asemenea, o mare putere, care-l ajută în purtarea responsabilităţii pe care a acceptat-o.

Recunoaşterea tot mai mare

Recunoaşterea lui Braco şi a activităţii sale creşte în mod constant, şi de la debutul său internaţional, cu un record de participare la Congresul Mondial al Paraştiinţelor din 2006 în Elveţia, el a fost subiectul atenţiei mass-media şi a fost invitat la conferinţe în numeroase ţări europene. Mulţi experţi în diverse discipline au încercat să înţeleagă ceea ce ei au numit fenomenul Braco şi oferă explicaţii teoretice uimitoare.

În 2009, Braco a fost invitat la prima sa conferinţă în Statele Unite, iar primirea călduroasă a acestei invitaţii de participare, a adus şi mai multe în această ţară, cu excursii din coastă în coastă, ce au loc din 2010. În SUA, Braco a fost subiectul a peste o duzina de ştiri TV, reportaje pozitive cu privire la efectele benefice experimentate de vizitatori.

În 2010, Braco a primit invitaţia să viziteze Japonia, şi mii de oameni şi-au făcut apariţia ca să experimenteze acest fenomen pentru prima dată, în această regiune a lumii. În 2011, Braco a acceptat o invitaţie a Danemarcei, pentru a întâlni un alt public nou. Invitaţiile continuă să vină din tot mai multe ţări, iar activitatea lui Braco ajunge la tot mai multe persoane în fiecare an.

De asemenea mii de oameni vin anual, să-l viziteze pe Braco la centrul său de la Srebrnjak 1, în Zagreb, Croaţia, unde nu există nici o taxă de intrare pentru vizitatori şi nici o cerere de donaţii.

Omul de ştiinţă Drago Plećko (Croaţia) a studiat mulţi ani ceea ce el denumeşte „fenomenul Braco”. El descrie întâlnirile cu el ca o „conversaţie de la inimă la inimă, moment în care putem savura nectarul iubirii, ce ne poate influenţa foarte mult şi poate face orice minune posibilă.” În plus el consideră că este foarte important ca vizitatorii să menţină o legătură mentală cu tot ceea ce au experimentat în timpul sesiunii, astfel încât chiar şi acasă, ei pot să reînvie şi să menţină sentimentele pe care le-au avut în timpul întâlnirii lor cu Braco.

Drago Plećko este autorul a trei cărţi, intitulate, „Misterul lui Braco”, volumele unu şi doi, şi „Prima carte a vindecării”, disponibile în limbile croată şi germană. În aceste cărţi el creează o teză convingătoare ce se referă la faptul că, pentru mulţi oameni, sesiunile lui Braco devin o sursă de o „putere specială”.

Puteţi afla informaţii despre Braco şi darul său urmărind şi filmul subtitrat în limba română de mai jos sau accesând canalul youtube Braco Romania.
[youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=E3xDNlf_n5s” width=”640″ height=”420″ controls=”no” modestbranding=”yes”]